Den 16 oktober skrev Lena Micko och Gösta Gustavsson en debattartikel om de goda förutsättningar som Linköping har och de framgångar som redan nåtts i kommunen. Bland annat nämns LHC:s framgångar i herrarnas elitserie i ishockey och LFC:s etablering i dam-allsvenskan i fotboll. Det som står i artikeln är på många sätt rätt och riktigt; Linköping är en av de bästa kommunerna att leva i i landet. Om den på många sätt kloka kommunpolitik som bedrivits tillåts fortsätta så kan vi också se fram emot en ännu bättre framtid.

 

I artikeln kan tydligen Micko och Gustavsson nämna LHC och LFC i samma mening, men i kommunens praktiska politik ser vi inte alltid den jämställdheten.

 

Vi tycker precis som Micko och Gustavsson att satsningen på Cloetta Center är riktig och att det bidrar till att marknadsföra Linköping som en utvecklingskommun och till att öka intäkterna i kommunen. Men medan hockeyherrarna ges möjlighet att vara i en evenemangsarena -- som i sig bidrar till att höja upplevelsen av matchen -- får fotbollsdamerna hålla till godo med att spela på en arena som möjligen dög till elitspel för en generation sedan.

 

I dag ligger Folkungavallen dåligt till i staden. När LFC drog storpublik vid sitt möte med Umeå märktes problemet med parkeringsplatser tydligt. Bilarna som var parkerade på grusplanerna fick köa länge innan det fanns möjlighet för dem att komma iväg. När de kom iväg var det S:t Larsgatan som fick ta emot bilarna och det skapades en massa trafik mitt inne i centrum.

 

Folkungavallen är i dag så nedsliten att anläggningen kommer att kräva stora investeringar inom några år om den ska ligga kvar där den ligger. Om ändå stora investeringar kommer att behövas blir inte kostnaden så mycket större av att skapa en ny anläggning, anpassad för fotboll.

 

Vid Stångebrofältet har kommunen redan gjort stora investeringar i förbättrade vägar och parkeringsplatser i och med att Cloetta Center byggdes. Med en fotbollsarena på Stångebro kan dessa investeringar utnyttjas effektivare.

 

Samtidigt frigörs centralt belägen mark som kan användas för att skapa välbehövliga bostäder. Fler människor som får möjlighet att bo centralt i Linköping -- med nära tillgång till Trädgårdsföreningen, Tinnerbäcks- och Stångåstråken och till Berga hage -- genererar mer handel i butiker och restauranger i Linköpings innerstad.

 

Vi tycker det är tråkigt att en majoritet av politikerna i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden och i Linköpings kommunfullmäktige verkar se hockey som en viktigare angelägenhet än fotboll. För inte kan det vara så att de behandlar sporterna annorlunda för att det är pojkar som spelar hockey och flickor som spelar fotboll på elitnivå i Linköping?